Overgewicht in de

 

Wieden


Mijn moeder had volgens haar zeggen “zware botten”, maar omdat dit het totaal aan overgewicht bij lange na niet kon verklaren, probeerde zij ongeveer alle diëten uit die er bestonden. Zo weet ik dus ook alles van Atkins, Montignac, Oerdieet, dr. Jansen, Drukke damesdieet,  Weight watchers, Koolsoepdieet, enz.. Dan had je natuurlijk ook nog allerlei wonderpillen, lintwormen, doorstraald water en magische stenen waarmee je superslank kon worden zonder een puddingbroodje minder te hoeven eten. De diëten hadden weinig effect op haar gewicht, alleen de portemonnee van mijn vader viel er van af.  

 

Zouden dieren nu ook zoveel moeite met hun gewicht hebben?

 

Dat dieren ook last van overgewicht kunnen hebben zie je bij de dierenarts. Honden, katten en hamsters worden de spreekkamer ingerold door baasjes die met de beste bedoelingen hun schatjes tot aan de rand van de obesitashemel brengen. Zouden dieren die in het wild leven ook last van overgewicht hebben; staan olifanten en walrussen ook elke morgen bezorgd naar de cijfertjes op de badkamerweegschaal te turen?

 

Het is duidelijk dat het gewicht een belangrijke rol speelt bij overleving van wilde dieren. Een jachtluipaard met een bierbuik zal weinig succes hebben bij de jacht, tenzij hij achter een antilope met een dubbele onderkin aan jaagt. Olifanten zijn groot maar niet vet. Door het voedsel dat zij eten hebben zij een enorm darmstelsel nodig, vandaar de dikke buik. Walrussen zijn wel vet maar niet te dik, de speklaag is nodig om in het koude water geen lichaamswarmte te verliezen. Vogels kunnen helemaal geen overgewicht hebben als ze nog van de grond willen komen. De boerenzwaluwen nemen wel 30% in gewicht toe tijdens hun verblijf in de Wieden, maar dat vliegen ze er weer af op hun reis naar het zuiden. Het belang van een natuurgebied als de Wieden voor trekvogels is dan ook dat ze even lekker kunnen opvetten zodat ze genoeg energie hebben om de vaak lange reizen naar hun wintergebieden te kunnen afleggen.

 

 

Ogen groter dan de maag

De mens is eigenlijk een tropisch dier dat is aangepast aan een omgeving met weinig voedsel; we zijn geprogrammeerd om energie op te slaan voor moeilijke tijden. Dankzij ons sociale stelsel komt echt voedselgebrek nog weinig voor en omdat we lang leven en altijd voldoende eten beschikbaar hebben, worden we dik. We zien dit ook bij wilde dieren die van ons afval leven, genoeg te eten zonder periodes met voedselgebrek. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat diersoorten zoals ratten zich snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De te dikke dieren ontwikkelen allerlei welvaartsziekten en produceren minder nageslacht dan de dieren die ons afval wel aan kunnen. Er zal vanzelf een populatie gaan ontstaan van aangepaste en slankere dieren. Dezelfde onderzoekers verwachten een vergelijkbaar proces bij de mens. Volgens hen zal na 50 generaties, obesitas bij de mens een uitzondering zijn. Net te laat voor ons arme dikkertjes.

 

 

# Zitvlees

 

Een dikbilkoe uit Purmerend die zat voortdurend op haar krent

Ze was niet blij

Zij droomde van een one night stand met een enorm stuk bikkesement

en van een stronkje prei

Maar al dat eten zonder end verscheen toch snel en consequent

               Vol op haar dij

Het dikbilstiertje aan haar zij ontstak in wilde razernij

               en sprak onzacht

Als je niet stopt met dat geschrei dan zegt je dra de slachterij

De wacht

En vanaf die tijd dat hij dat zei, is al weer dikbil koek-en-ei

 

               Maar suikervrij !

 

Toean tjebok