Lekker warm

in

de Wieden


Palmboompje, Piña colada met parasolletje, leuke hagedisjes op de muur, moeder de vrouw in bikini, er is toch niets mis met een beetje opwarming van de aarde. Gewoon de dijkjes even wat hoger en we zingen het wel nog wel een tijdje uit OLÉ! Dat klopt, wij zullen het nog wel een tijdje uit kunnen zingen (hoewel?), maar wat kunnen de gevolgen op de korte termijn zijn voor de andere wezens waarmee we de aardkloot delen.

 

Als eerste zul je zien dat de warmteminnende vegetaties langzaam naar het Noorden zullen verschuiven. De zuidelijke vogelsoorten zullen mee verschuiven en dat zien we al bij de zilverreigers en de Cetti’s zanger in de Wieden. Vogels die in het Noorden broeden daarentegen zien hun broedgebied krimpen en komen in de problemen. Minder mobiele soorten zoals vlinders kunnen de verandering in voedselplanten niet bijhouden. De rupsen van het Oranjetipje eten de onrijpe zaden van de Pinksterbloem, als de zaden al te rijp (te hard) zijn geworden, komen ze in de problemen.

 

Insecteneters zoals de bonte vliegenvanger overwinteren in Afrika. Als het hier eerder warm wordt, zullen de rupsen eerder verpoppen en wordt het een zware klus voor de jongen om de poppen weg te kauwen, velen zullen van honger dood gaan. De zwarte sterns, pareltjes van de Wieden, voeden hun jongen eveneens met veel insecten en dreigen dus ook slachtoffer te worden van een vroegere insectenpiek. Het is niet al kommer en kwel; mezen broeden vaak vroeg in het voorjaar en de laatste tijd valt de rupsenpiek voor hen ook steeds vroeger. Er zijn echter mezen die vroeger broeden dan de rest en je ziet dat langzaam het nageslacht van deze mezen de overhand krijgt; een kleine snelle evolutie.

 

Deze aanpassing van een vogel als de mees is koren op de molens van de klimaatsceptici: “Zie je wel, de natuur past zich gewoon aan, net als in de prehistorie toen we hier landijs of oerwoud hadden”. Vergeten wordt echter dat dit een proces van miljoenen jaren was, een proces wat zich nu in een fractie van die tijd dreigt af te spelen. Veel tijd om je aan te passen is er nu dus niet.

 

 

# Opwarming, nou en!?

 

De wereld is een apenrots, wat telt is de banaan

De snelle winst daar gaat het om bij de macho baviaan

De aarde kookt, maar daar trekt hij zich toch lekker helemaal niets van aan

Want met een banaan zijn vrouwtjes niet meer van je weg te slaan

Dus beslist hij niet met zijn hersenpan maar met zijn geslachtsorgaan

 

Toean Tjebok