Huwelijkse voorwaarden

 

in de Wieden

 

 

 

foto Rene Smits


In de natuur komen vele samenlevingsvormen voor die allen tot doel hebben de soort voort te laten bestaan. Langdurige relaties komen voor, maar ook vluchtige contacten en soms helemaal geen contact. Zoogdieren blijven vaak lang bij elkaar, vogels vliegen regelmatig snel naar de buurvrouw en bij vissen is het helemaal een Poolse landdag. Onder water laten vele organismen hun eitjes en zaad gewoon in het water los en God zegene de greep.

 

Ouders kunnen heel lang voor hun kroost zorgen of soms helemaal niet. Olifanten zijn bijna twee jaar zwanger en na de geboorte krijgen jongen bijna vier jaar nog moedermelk. Dochters blijven vaak hun leven lang bij de moeder, zonen moeten na de pubertijd voor zichzelf gaan zorgen. Orang-oetans steken ook veel tijd in hun jongen die soms wel 9 jaar onder moeders vleugels blijven. Uitzonderlijk is de mens; hier verlaten de jongen vaak pas na 18 jaar het nest en soms zelfs helemaal niet.

 

 

Welke huwelijkse voorwaarden komen we in de Wieden tegen? Natuurlijk wordt er onder water behoorlijk met de pet naar gegooid, maar het stekelbaarsje is daar een uitzondering op. Het mannetje maakt een mooi nestje waarin het vrouwtje de eitjes legt. Na de bevruchting verzorgt het mannetje de eitjes tot de jongen uitkomen.

Bij vogels zoals de wilde eend duurt de paartrouw meestal een seizoen, volgend jaar weer een nieuwe. Soms is zelfs dit ver te zoeken; de pimpelmees gaat regelmatig bij de buurvrouw een beschuitje eten terwijl moeder op de eitjes zit. Helemaal bont maakt de koekoek het die haar ei bij een karekiet in het nest legt en ervandoor gaat. De knobbelzwaan is trouw tot het bittere einde. Wanneer het vrouwtje sterft dan zal het mannetje voor de rest van zijn leven eenzaam blijven treuren. Wanneer het mannetje sterft heeft zij volgend jaar alweer een nieuwe (jongere) partner, ik bedoel maar.

Zoogdieren in de Wieden zoals de otter zijn wat beschaafder en blijven vaak langere tijd in familieverband bij elkaar. Reeën zijn wat frivoler en houden er een harem op na.

 

Hoe zit het eigenlijk bij de mens, zijn wij zo verschillend van de dieren? We proberen wel trouw te zijn aan elkaar zoals bij de knobbelzwaan, maar dat lukt niet altijd want één op de drie huwelijken strandt. Ook hier heeft het vrouwtje net als bij de zwanen vaak snel een jongere partner (Patricia Paay, Linda de Mol). Hoewel je mormonen niet van frivoliteit kunt beschuldigen leven zij wel in haremverband. In de zestiger jaren kwam de vrije liefde in zwang en die vorm zien we nog steeds veel in de Randstad waarbij veel beschuitjes bij buurvrouwen worden genuttigd zoals bij de pimpelmees. Net als de koekoek leggen we ons jong al snel in een ander nest, alleen noemen we dat de kinderopvang. Je ziet, niets dierlijks is ons vreemd.

 

# Hoezo jaloers

 

Een bevallige kruisspin vond haar macho mannetje top

Maar hij mocht ook graag met andere vrouwtjes sjansen

Die kregen van zijn blauwe ogen de kolder in de kop

En dan waren voor de kruisspin de poppen aan het dansen

Zijn flirt met een slanke kogelspin was voor haar de laatste drop

Dus at zij hem wraakzuchtig tijdens de eerste huwelijksnacht op

 

 

Toean tjebok