Smoor


Ingrediënten: rundvlees of kip, ui, knoflook, peper, zout, nootmuskaat, kruidnagel, ketjap manis, bouillonblokje, sambal.

 

Snij de uien en de knoflook fijn en braad deze aan met de kruiden en de sambal. Voeg het in stukken gesneden vlees toe met wat water, een bouillonblokje en de ketjap manis. Laat dit alles langzaam gaar smoren op een klein vuur. Op smaak brengen met een beetje suiker en zout.

 

Smoor is een simpel gerecht en je zou bijna de neiging krijgen om er veel aan te "verbeteren" door er van alles aan toe te voegen. Doe dit nu niet, want de kracht van dit gerecht ligt nu juist in haar eenvoud. Wil je toch iets ingewikkelders maken, kijk dan even bij zwartzuur.

 

Ik werd door Gerda Denissen weer op dit verguisde recept gewezen. Zij is een totok, getrouwd met een indo. Wanneer indische moeders hun zonen zagen verdwijnen in de armen van een hollandse, dan probeerden ze ervoor te zorgen dat zoonlief toch nog iets indisch zou eten. Om schoondochter niet meteen af te schrikken met allerlei exotische kruiden namen ze het aloude hollandse suddervlees en voegden daar sambal en ketjap aan toe. Als schoondochter dit onder de knie had lag de weg open naar exotische gerechten als gudek, saté kambing en ajam kodok.