Sate Babi


Ingrediënten: goed doorregen schouderkarbonade, zout, peper, ketumbar, djinten, snuf gember, snuf kaneel, 1 eetlepel suiker, eetlepel olie, rode ui, ketjap manis (kaki tiga).

 

De schouderkarbonade in stukjes snijden. Alle kruiden goed fijnstampen en met de ketjap tot een papje roeren. Het vlees met deze pasta inmasseren en een nachtje laten staan.

 

 

Er zijn vele variaties op saté, maar deze van Hans Goldman's grootmoeder is zeker het proberen waard. Ikzelf hou erg van saté manis waarin vrijwel geen kruiden zitten maar des te meer ketjap manis en javaanse suiker. Uiteraard moet saté altijd boven een houtskoolvuurtje worden geroosterd. Toen mijn vader laatst in mijn schuurtje zo'n "handige" gas BBQ zag staan heeft hij mij bijna onterfd. Voor hem is saté bakken een "way of life"; gehurkt voor het vuur, gecontroleerd wapperen met de kipas en vloekend over de doorgebrande stokjes.